Τρίτη 12 Μαΐου 2009

DEPECHE MODE


Mε τις φωνές μιας εκστασιασμένης λαοθάλασσας, που κατέκλυσε το 2006 το Terra Vibe, να αντηχούν ακόμα, το απόλυτο βρετανικό electro-pop σχήμα επιστρέφει στις 12/5 στον τόπο του εγκλήματος.


Περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες φαν βρέθηκαν πριν από τρία χρόνια στο μουσικό πάρκο της Μαλακάσας και πάνω από τους μισούς έχουν ήδη κλείσει θέση στο γρασίδι για φέτος - goth και νεο-ρομαντικοί, synth lovers, τρέντηδες και, φυσικά, οι βετεράνοι μάρτυρες του επεισοδιακού Rock in Athens του '85, όπου τους πρωτοείδαμε. Η Αθήνα υποδέχεται την Tour of the Universe, την παρθενική περιοδεία του γκρουπ σε μεγάλες αρένες, με σκοπό την πρόσωπο-με-πρόσωπο διάδοση των «Sounds of the Universe» (υπ' αριθμόν 12ο άλμπουμ στο δισκογραφικό τους οπλοστάσιο). Σχήμα στις παρυφές του mainstream, το οποίο φλερτάρει αδιάκοπα με την υπόγεια κι εναλλακτική πλευρά του ήχου, το τρίο των Dave Gahan, Martin Gore και Andy Fletcher άρχισε στα '80s (ως τετράδα τότε) ν' ανεβάζει κόσμο και κοσμάκη στην πίστα (σε καθοριστικό ρόλο τα «Just can't get enough», «Everything counts», «People are people», «Master and Servant» και άλλα χιτ που συνεχίζουν να σέρνουν το χορό και σήμερα). 'Αλμπουμ-σταθμός στην αυγή των '90s το «Violator», βρίσκει τον Gahan με κάπα και στέμμα ν' ανεβοκατεβαίνει τις πλαγιές ανά ώρα στην οθόνη του MTV τραγουδώντας «Enjoy the Silence» - και μια νέα περίοδος βασιλείας ξεκινά, αυτή που φέρνει και την παρακμή. Οι πολυδιαφημισμένες περιπέτειες των DM όμως με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά αποτέλεσαν ένα break που τελικά δεν «έσπασε» τη συνοχή της μπάντας, με τον Gahan τελικά να ανακάμπτει και να δίνει κι αυτός ένα χεράκι στον βασικό songwriter Martin Gore. Επιτυχίες όπως τα «Precious» και «I feel loved» αποτελούν την παρακαταθήκη τους στα '00s - και νέες βερσιόν των τραγουδιών τους (όπως η πλέον ανατριχιαστική εκδοχή του Johnny Cash στο «Personal Jesus») κουβαλούν την DMania στη νέα χιλιετία.
Στις 12/5, στις 9 μ.μ. (μετά το πολλά υποσχόμενο electro duo των Motor και τους «δικούς μας» πλέον λυρικούς Puressence), οι DM ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή - και μοιάζει σαν να μην έλειψαν ποτέ...

Ακούγοντας το... Sounds of the universe

Στη δουλειά μας δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε τις αναφορές στο παρελθόν. Ευτυχώς όμως που έχουμε γκρουπ όπως οι Depeche Mode τα οποία μας «υποχρεώνουν» να στεκόμαστε στο παρόν - και να εμμένουμε ενδεχομένως. Κάπως έτσι βλέπαμε τα πράγματα με το «Playing the Angel» το 2005 κι έτσι εξακολουθούμε να κινούμαστε με το «Sounds of the Universe», το πρόσφατο άλμπουμ τους. Δίσκος φτιαγμένος για να ρέει σε συνέχεια, χωρίς να διακόπτεται από «hot singles» (όπως μπορεί να εννοηθούν ίσως το «In Chains» και το «Wrong»), με καθαρά συναυλιακή υφή και δόμηση, με άψογη παραγωγή και κυρίως την τραγουδοποιία των Gore και Gahan να αντλεί από όλες τις εξέχουσες στιγμές/περιόδους του παρελθόντος. Το «Sounds of the Universe» είναι ένα δυνατό άλμπουμ των Depeche Mode, το οποίο θέλει δυο-τρεις ακροάσεις για να λειτουργήσει τέλεια... Γ.Χ.

Δανάη Μολόχα
dmolocha@athinorama.gr
Γιώργος Χαρωνίτης

2 σχόλια: